Ika Graboń – „Kawa” - recenzja książki

Ten kto dobrze mnie zna lub zna mnie nieco mniej, ale śledzimój profil na instagramie wie, że uwielbiam kawę każdego rodzaju i w ...

książka, kawa młynek, frenchpress, ika graboń, recenzja, wylegarnia pomyslow




Ten kto dobrze mnie zna lub zna mnie nieco mniej, ale śledzimój profil na instagramie wie, że uwielbiam kawę każdego rodzaju i w nieograniczonej ilości. Ostatnio jednak postanowiłam się trochę do edukować w tym temacie, więc zaczęłam czytać o alternatywnych sposobach parzenia kawy i o kawie samej w sobie. Jakiś czas temu wyhaczyłam w empiku książkę Iki Graboń i dzisiaj przychodzę do Was z jej recenzją. 


 …Kilka słów o autorce…


 Ika Graboń jest znaną osobistością w świecie baristów, ale dzięki swojej książce jej nazwisko staje się znane również poza branżą związaną z kawą. Prowadzi szkolenia dla baristów. Jest sensorykiem oraz sędzią w zawodach dla baristów. Napisała mnóstwo artykułów dotyczących tematu kawy oraz wydała książkę „Kawa”, która jest ogromną skarbnicą wiedzy na temat kawy i zawodu baristy.

…Oprawa graficzna….

Jeśli chodzi o wygląd to książka jest po prostu przepiękna. Okładka mimo, że jest ciemna i dużo się na niej dzieje to robi niesamowite wrażenie. Dzięki niej książka zdecydowanie wyróżnia się na półce w księgarni. Książka wydana jest tylko w twardej oprawie, przez co jest dużo ciężka, ale widać, że zależało autorce na wysokiej jakości wydania. W środku znajdziemy przepiękne, klimatyczne zdjęcia rodem z popularnych profili na instagramie. Najważniejsze informacje są w bardzo dobrze wyróżnione przez co możemy do niej kilkukrotnie wracać i z łatwością odnajdywać interesujące nas zagadnienie. 

 

…Treść…

Książka zawiera informacje dotyczące kawy – jej historii, pochodzeniu, selekcji, a nawet jak kawa dobrej jakości powinna smakować. Autorka przybliża nam swoją historię o tym jak zaczęła interesować się kawą. Dzięki niej możemy poznać pracę baristów i sensoryków „od kuchni”. Oprócz tego książka zawiera porady dla bardzo początkujących – jaki młynek wybrać czy jak wybrać idealne dla siebie ziarna. Znajdziemy w niej też opisy poszczególnych sposobów parzenia kawy (chemex, drip itp.) oraz przepisy na idealną kawę.

Autorka w swojej książce zachęca do próbowania i testowania jak największej ilości smaków i zapachów. Wiele jej porad można podpiąć pod filozofię „slow life”, gdyż porady te można spokojnie wykorzystać nie tylko w przypadku parzenia kawy ; )

Całość opisana jest bardzo prostym przystępnym dla każdego i w taki sposób, że po jej przeczytaniu byłam w stanie zapamiętać najważniejsze dla mnie informacje. Dla autorki temat kawy to pasja i widać to w każdym słowie, które napisała.

…Podsumowując…

Książka autorstwa Iki Graboń świetnie sprawdzi się jako dekoracja kawowego stolika z niezwykle merytoryczną wkładką. Książka zachwyca i zachęca do wzięcia jej do ręki nie tylko wyglądem, ale również, ogromną wiedzą autorki przelaną zgrabnie na papier. Ze szczerym sercem mogę ją polecić nie tylko zaawansowanym kawoszom, ale również tym, którzy są na początku swojej przygody z kawą.

Zobacz także

0 komentarze

Regulamin komentowania:
1. Nie przeklinamy.
2. Nie obrażamy autora bloga i osób komentujących.
3. Komentarze zawierające linki do innych blogów zostaną usunięte.
4. Wszelki spam, żebranie o lajki, obs za obs również zostaną usunięte.

Dziękuję za komentarz :)

INSTAGRAM